Reflü Nedir?

Reflü Hastalığı, bir yemek borusu rahatsızlığıdır. Yutma işleminden sonra yemek borusu aracılığı ile mideye geçen gıdanın normalde mideden geri dönüşü söz konusu değildir. Gün içerisinde birkaç kez gıdanın çok az bir kısmı sindirim işlemi sırasında kişinin bulunduğu duruma  (ayakta veya yatar) bağlı olarak yemek borusuna döner ve yeniden mideye iletilir.
Reflü dönemi dışında, mide sıvısı istirahat döneminde yani sindirim işleminin yapılmadığı dönemde genellikle alkali yani bazik reaksiyondadır. Ne zaman gıda mideye iletilir ise mide bu gıdaların sindirimi için asit salgılar ve gıdayı parçalamaya çalışır. Sağlıklı bireylerde reflü, mide sıvısının bir yakınmaya sebep olmaksızın yemek borusuna kaçmasıdır. Bu reflü, yemek borusunda hasara sebep olmaz.  Reflü, genellikle yemeklerden sonraki dönemlerde, çoğu kere kısa süreli olmak üzere günde 8-10 kez ortaya çıkar. Fizyolojik bir olaydır. Mide ve yemek borusunun normal işleyişi sırasında ortaya çıkar.
Ancak reflü, olması gerekenden fazla sayıda olursa, sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Yemek borusunda reflü kaynaklı olarak mide asidi, safra ve pankreas sıvılarına bağlı, bazı tahriş ve iltihaplanmalara sebep olur. Bu yakınmalar süreklilik kazanır ve bireyin yaşam kalitesini bozarsa Reflü hastalık olarak değerlendirilir.
Reflü ataklarında yakınmalar şiddetlendi zaman, mide-safra-pankreas sıvılarının reflüsüne bağlı olarak üst solunum yolu, östaki borusu ve akciğerde (pulmoner sistemde) de hasarlanmalar söz konusu olabilmektedir. Kişinin yaşam kalitesini bozan bu komplikasyonlar Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) olarak adlandırılır.

İnflamatuvar barsak hastalığı, sık rastlanan, bazı yönleriyle birbirine benzeyen ancak pek çok yönüyle birbirinden farklı, Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı olarak adlandırılan iki kronik formu kapsar. Bu iki hastalık aynı başlık altında toplanmakla beraber klinik özellikleri yönünden farklı isimlendirilirler.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığının belirtileri arasında, genellikle öğünlerden sonra oluşan yanma, ağza acı su ve gıda gelmesi gibi tipik şikâyetler yer almaktadır. Reflü rahatsızlığında acılı yutkunma, gaz sorunu, bulantı ya da kusma gibi belirtiler daha az sıklıkla görülmektedir.
Aynı zamanda reflü ileri düzeyde üst solunum yollarına etkileri söz konusu olması halinde ses kısılması, öksürük ya da boğaz ağrısına da neden olabilmektedir.

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Reflü, çok etkene bağlı olarak adlandırdığımız hastalıklardandır. Bu faktörlerin arasında yemek borusunun gıdadan temizlenme mekanizmasındaki epitel direncinin bütünlüğündeki bozulmaların yer aldığını söyleyebiliriz.
Mide ile yemek borusu arasında yer alan epitel kapakçık işlevini tam yerine getiremediğinde, mide özsuyunun yemek borusuna sızması ve bu asidik sindirim sıvısının yemek borusunu tahriş ederek yara ve iltihap oluşumuna neden olması ile Gastroözofageal Reflü gerçekleşir.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak midede reflü hastalığının belirtileri incelenerek hastalığın hangi evrede olduğu tespit edilir. Hastalığın şiddetine uygun olarak tedavi süreci planlanır. Teşhis aşamasında mide asidinin kontrol edilmesini sağlayan ve kısa dönemli rahatlamaya olanak veren reflü ilaçları ve reflü diyeti gibi düzenlemeler ile birlikte gerekli reflü testleri yapılmaktadır.
Reflü Hastalarının tedavi sürecinde yaşam şartları ve günlük alışkanlıkları yeniden düzenlenir. Bu süreçte birçok hasta rahatsızlığı bastırabilir ya da kontrol altında tutabilir. Ancak bazı ileri safhalarda reflüyü diyet ve doğru yaşam tarzı ile kontrol altına almak mümkün olmayabilir. Bu durumda cerrahi işlem gerekmektedir.
İzmir’de Reflü Hastalığına dair Prof. Dr. Hakan Yüceyar’dan detaylı bilgi ve randevu almak için formu doldurabilir ve ya iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.
Aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede size ulaşacağım.

    Sağlıklı günler dilerim.
    Aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede size ulaşacağım.

    (*) Belirtilen alanlar zorunludur.
    Bilgileriniz gizli tutulur.
    Bilgileriniz 3. kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.

    İletişim Bilgileri
    prof-dr-hakan-yuceyar
    Prof. Dr. Hakan Yüceyar

    1961 Yılında Aydın’da doğan Münip Hakan Yüceyar, ilkokulu Isparta Ülkü İlkokulunda, ortaokulunu birincilik ile mezun olduğu Isparta Merkez Ortaokulunda okumuştur. Lise eğitimine İzmir’de devam eden Yüceyar, İzmir Atatürk Lisesi’nden yine birincilik ile mezun olmuştur.